Totaal aantal pageviews

woensdag 25 juni 2014

Zugspitze Ultra Trail 100k 21 juni 2014, It's all in the mind (en een beetje trainen)


De drie M's. Maarten-Mauk-Marek
 
Vijf uur zou de wekker gaan, maar net ervoor waren we al wakker. Dit is de dag waarvoor we getraind hebben en het besef dringt maar niet echt door. Mijn hartslag is 53, nog geen tien slagen hoger dan normaal. Eenmaal aangekomen bij de start/finish locatie hebben we, Maarten, zijn vrouw Linda en schoonmoeder Els, al snel gevonden. We nemen plaats in de warmste plek van het gebouw, de kleedkamers van het zwembad. Ondertussen begint er eindelijk iets van spanning te komen en tikken de minuten weg. Mauk gaat de 80k lopen en we zwaaien hem uit bij de bus die hem naar zijn vertrekpunt 20k verderop brengt. Maarten en ik besluiten maar om het startvak in te gaan. Linda en Els wensen ons sterkte en we plaatsen ons bijna vooraan de start samen met François (Nederlander die we van eerdere trail kennen). Beetje babbelen over wat komen gaat en dan is de start (7:15u)!!

Klaar voor de start!
 
Ik wil lekker rustig starten, want het is tenslotte een heel end, maar iedereen lijkt haast te hebben. Al snel gaan we omhoog en is rennen geen optie meer. Stokken erbij en in flink tempo omhoog stappen. Links en rechts nog steeds veel lopers die voorbij komen, ik snap er niks van en neem aan deze lui verderop in de wedstrijd uitgeput langs het parcours te zien liggen. De drukte irriteert me wel en ik zit de eerste 5k helemaal nog niet lekker in een ritme. Na die eerste 5k zien staat er een fantastisch bordje langs de kant, 95 TO GO. De organisatie bedoelt het vast goed en we kunnen er wel om lachen. Ik begin beter in een ritme te komen en al snel zijn we bij V1 (verzorgingspost 1 van 10). De kop is eraf en nu kan je niet meer terug, zo voelt het een beetje. Het besef dat je nog 90k moet dringt nog niet door, waarschijnlijk liet ik dat gewoonweg niet toe. Maarten en ik zijn op weg naar V2 en het begint al zwaarder te worden. De klimmetjes worden steiler en langer. Net voor V2 worden we een skihelling opgestuurd van 200 hoogtemeters en verderop weer naar beneden. Ik heb het zo warm en krijg zo weinig lucht, waarom kunnen anderen die mij inhalen nog praten met elkaar? En waarom gaat Maarten zo snel omhoog? In de afdaling haal ik Maarten weer bij. We zijn bij V2 en liggen een half uur voor op mijn beoogde schema van 15uur. Honger en dorst, dus brood met worst, komkommer, tomaatjes, cake, water, banaan, sinaasappel en weer verder op weg naar V3. Al snel weer een heerlijk lange klim voor de boeg en halverwege maakt Maarten een selfie van ons. Ik grap nog, ‘hier liepen we nog samen’ en binnen 5 minuten werd mijn uitspraak bewaarheid.
Selfie Maarten en ik rond de 22-25k
 
 Maarten loopt makkelijker omhoog en ik laat het gat bewust nog iets groter worden zodat inhalen geen optie meer is. Deze race moet je zelf doen en ik wil niets forceren. Halverwege een klim ligt V3 (circa elke 10k is een verzorgingspost, V3 ligt op 28k). Ik zie Els staan en ben blij een bekend gezicht te zien, ook Linda komt naar beneden gelopen, zij heeft Maarten net uitgezwaaid en ik zie inderdaad Maarten net vertrekken van V3, verder omhoog. Ik meld Linda en Els dat ik het zwaar vind, maar dat het goed gaat, en zij wensen mij succes en zullen het thuisfront inlichten via de groeps-APP. V3 is voor mij een mooi plekje om even bij te tanken. Mijn energie level is laag en ik lijk maar geen energie vrij te kunnen maken in mijn lichaam. Na de het nodige eten en drinken vertrek ik weer na 10 minuten. Ondertussen ben ik op V3 ook Jean-Paul vd Bas tegengekomen. Een Nederlander die we eerder ontmoet hebben bij de trail Limburg Zwaarste. Ik hike naar boven en kom maar niet in een ritme. Waarom krijg ik nou geen lucht en waar is die energie? Knelt mijn rugzak soms waardoor ik geen lucht krijg? Is het de ijle lucht? Heb ik een verkoudheid opgelopen in het vliegtuig? Conditie terugval? Is het te warm? En de energie, ik eet genoeg, toch? Of drink ik te weinig? Ik heb geen pijnlijke benen, maar gewoon geen energie. Ik klim verder en verder. Hier moet de top van de beklimming zijn denk ik. Echter vergis ik mij telkens in de hoogtemeters en komt er na elke klim weer een klim. De moed zinkt een beetje in mijn schoenen, ik vind het zo zwaar. Hier heb ik niet op getraind, dit is geen trailrunning, dit zijn bergen! Ik zit in de verkeerde wedstrijd, ik kan dit niet! Twee dames halen me vrolijk pratend in, ik heb geeneens lucht om er een woord uit te persen. Ik kijk nog maar een keer naar rechts, want daar wappert een vlag ofzo, en daar zie ik lopers. Wat een klotezooi moet ik helemaal daarheen. Ik zie volledig af en krijg maar geen antwoord op al mijn vragen. Dan ben ik boven en gooi ik mijn rugzak af. Eindelijk kan ik ontspannen en ik verwen mezelf met een pauze, iets eten, drinken en Jean-Paul maakt het af met een foto.
Hoogste punt van de race 48k. Foto met dank aan Jean-Paul vd Bas
 
Na een korte pauze leidt het pad naar beneden, moeizaam ga ik naar beneden, het is een lastig pad. Jean-Paul heeft er duidelijk minder moeite mee en hij raakt uit mijn vizier. Beneden aangekomen weet ik al wat me te wachten staat, nog een fikse klim. Wederom gaat het moeizaam, maar de mindset begint te veranderen en ik groei in de wedstrijd. Dit is namelijk de laatste klim voor V5, en V5 betekent dat ik het ga halen. Tenminste, zo hebben we het beredeneert van te voren. Op V5 heb je 56k gehad, 3400 hoogtemeters en krijg je vervolgens 25k rustige kilometers tot aan V8 (K80). Blij bereik ik te top van de laatste klim en daal ik rustig af. Juichend kom ik binnen bij V5 waar tevens een ‘medische’ check plaatsvindt. Dokter; Everything oke? Ik; Yes. Dokter; You go on? Ik; YES OF COURSE. Ik ben immers al gefinisht in mijn perspectief, alleen nog ff 25k easy en dan 20k berg op en af. Blij en moe neem ik wat eten en ga ik lekker zitten. Het is ondertussen 17:00u. Ik pak mijn telefoon en lees de groeps-APP. Op V4 heb ik gepost dat ik het zwaar had. Nu post ik dat ik op 56k zit en dat het goed gaat. Mijn vrouw, Wendy, en ik appen wat over en weer en ik voel me sterker en sterker worden. Even denk ik eraan om te bellen om mijn kids even te spreken, maar ik krijg bij de gedachte al een brok in mijn keel en durf het niet aan. Nu is het niet de tijd om emotioneel te worden, nu moet ik focussen en doorgaan. Nog een laatste berichtje en na een kwartier pauze ben ik weer op weg.
Kus terug naar het thuisfront op 56k
 
Linda en Els stonden op 62k en hebben daar Maarten en Mauk al voorbij zien komen, het ging goed met ze. Maarten ligt 1,5 uur voor op me. Het stuk van V5 naar V6 is vlak en eindelijk kan er weer eens gerend worden. Het gaat niet van harte en ik moet continu de drang om te  wandelen onderdrukken. Ik kom langs het bordje 40 TO GO. Daar word ik nou blij van en dat meld ik nog even aan Johannes, een Duitse jongeman aus München. Twee kilometer verder staan tot mijn verbazing Linda en Els! Ik ben verheugd, hartstikke leuk, had ik helemaal niet meer verwacht. Dacht dat zij allang op weg waren naar de 89k om op Maarten te wachten. Ze zien mijn blije gezicht en geven wat info over Maarten en Mauk. We wachten bij de finish op je, zeggen ze.
Happy me op 62k
 
Vrolijk loop ik verder en ik raak aan de praat met Johannes. Mijn Duits laat deze dag te wensen over, maar we begrijpen elkaar. Aangekomen bij V6 neem ik een bakkie koffie, heerlijk. Johannes neemt korter pauze en ik wens hem succes. Naast mijn koffie nog een cakeje en ook ik ga weer verder. Nog steeds opgewekt ga ik op weg naar V7, die ligt op 70k. De kilometers beginnen nu een serieus aantal te worden. Een paar relatief korte klimmetjes en afdalingen scheiden mij van V7 en ik ga als een speer. Al snel haal ik Johannes weer in en huppel ik vrolijk verder. Benen voelen soepel, ik krijg lucht en ik heb energie!! Zou het dan toch de warmte zijn geweest begin deze middag die het mij zo zwaar maakte? Geen idee, nu gaat het in ieder geval top. Moet ik dan nu niet een beetje dimmen omdat het nog steeds meer dan 30k is? Ook geen idee, ik pak gewoon het moment en neem geen gas terug. Ik kom boven aan een klim en slak een kreet van verwondering. Wauw! Bergmeertje met rimpelloos oppervlak. Ademloos vertraag ik mijn pas en ik geniet van de schoonheid om mij heen. Halverwege het meertje kijk ik om en besluit direct te stoppen. Achter het meertje zie ik de Oostenrijkse bergen hoog in de lucht reiken. Het ziet er werkelijk sprookjesachtig uit.
Rond de 70k
 
Foto technisch iets minder omdat de ondergaande zon weerkaatst op de bergen. Johannes haalt me weer in en ik besluit achter hem aan te gaan. Bij V7 laat ik Johannes weten dat het nog maar 30k is. Alsof hij dat niet weet… Hij antwoordt; Du schaft es Marek. En het besef begint te dagen dat ik het inderdaad ga schaffen. Johannes vertrekt en wenst mij wederom succes, ik volg. Deze jongeman heeft mij net verteld dat ik het ga halen! We lopen samen op en na een km of twee wens ik Johannes succes omdat ik versnel. Er komt een afdaling aan en ik ga als een gek naar beneden. Zo veel kracht en energie, het lijkt wel alsof die energie van de hele dag nu pas vrij komt. Beneden aan deze afdaling ligt V8, dus ik zet nog ff aan. Daar ga ik koolhydraten erin proppen om de laatste killer klim aan te kunnen. Beneden aangekomen geen V8. Bochtje naar links, bruggetje over en omhoog. Omhoog!! O nee klotezooi, ik wil V8. Hijgend en puffend, zuchtend en steunend op mijn stokken klauter ik omhoog. Het is een vreselijk steil stuk en ik wil zitten, eten en drinken. Na een half uur komt dan eindelijk de verlossende post V8. Geschaft! Bijna meteen krijg ik het koud, heel koud en ik begin te bibberen. Nee toch, geen gekke reactie van mijn lichaam alsjeblieft. Ik pak een Redbull en wat nootjes, trek mijn jasje aan en ga lekker zitten. Verderop zitten de EHBO-ers. Zij hebben mij gezien en kijken zo nu en dan naar mij. Ik pak mijn telefoon en lees een paar laatste berichten. Maarten ligt nog steeds meer dan 1,5 uur op me voor. Wendy is bang dat ik er nog lang niet ben en is bezorgt. De berichten over Mauk mis ik. Hij blijkt bij V8 door de EHBO-ers uit de race te zijn gehaald! Ik laat via de APP weten dat ik goed ga en dat ik aan de laatste monsterklim ga beginnen, helaas geen bereik. Wendy zit ondertussen thuis nerveus te wachten op een bericht en ziet online dat ik bij V8 ben. De schemering valt in, ik doe mijn hoofdlamp op, pak mijn stokken en begin strijdlustig aan de laatste klim. 1300m stijgen en vervolgens 1300 dalen. Met een stevige tred ga ik op pad en al snel haal ik de eerste lopers in. De vogeltjes fluiten hun laatste lied voor de dag en dan ben ik nog alleen met het geluid van mijn stokken die neerkomen op de harde ondergrond. Ik loop alleen door het bos en zie zo nu en dan een lampje voor me. Elke keer als ik een lampje zie voel ik de drang om er naartoe te lopen. Eenmaal bij het lampje, ga ik er voorbij. Zodoende stijg ik snel, heel snel. Op weg naar V9 haal ik wel 30 lopers in. Vol energie kom ik aan bij V9 en ik hoor regelmatig berichten binnen komen op mijn telefoon. Maarten en Mauk al gefinisht? Ik denk het wel. En ik hoef ook nog maar 12k, over 1,5 uur ben ik binnen. Gauw verder, ik hoef nog maar 400 hoogtemeters en dan alleen maar dalen, dalen en dalen. Ik loop nu op een stuk dat Maarten, Mauk en ik verkend hebben de dag ervoor. Klein klimmetje en dan ben je op de top en heb je 5400 hoogtemeters gemaakt. Dat kleine klimmetje blijkt echter een groot klimmetje en ik moet nog een keer heel diep gaan. Met twee stokken tegelijk en een hartslag maximaal werk ik mezelf naar boven. Vlak voordat ik boven ben herken ik Jean-Paul, hij rust even ofzo, ik knal door. Boven staan twee fakkels en blij als een kind roep ik tegen de dame bij de fakkels dat ik vijfduizendvierhonderd meter heb geklommen. Zij bevestigd het. En nu naar beneden, het kan nooit meer dan acht kilometer zijn. Klein stukje naar V10 en dan 6,5k naar de finish. Ik ga werkelijk hard naar beneden in het schijnsel van mijn lamp en haal diverse lopers in. V10 komt maar niet en de twijfel slaat toe. Heb ik een afslag gemist? Ik moet naar die post anders word ik gediskwalificeerd. De afstanden kloppen niet meer met mijn gevoel. Even verderop zie ik het zoveelste bergreddingsteam zitten en vraag waar post V10 is. Anderhalve kilometer verderop zegt de man. Ik ben heel erg opgelucht dat ik niet weer terug omhoog hoef en ren verder. V10, sinasappel, water en meteen verder. Wederom ga ik rap naar beneden, ik heb geen echte last van mijn benen, wel merk ik dat de coördinatie verminderd en dat een valpartij op de loer ligt. Een bordje 5 TO GO, das toch fantastisch, ik ben er bijna en ik zet aan. Niet veel later het volgende bordje 4 TO GO. De laatste twee kilometer zijn in het dorp, dus nog twee kilometer afdalen. Hier en daar haal ik nog steeds mensen in en ik vraag aan een Nederlander of hij het bordje 3 TO GO heeft gezien. Dat heeft hij niet, maar ook hij is er van overtuigd dat die al geweest moet zijn. De afdaling wordt ineens moeilijk. Het pad is vreselijk glad en ik heb geen grip meer. Het onvermijdelijke gebeurd dan ook en ik glij op mijn billen. Snel opkrabbelen en weer verder. Wat een drama dat laatste stuk als je al bijna 18 uur op je benen staat. Ik kom samen met de Nederlander beneden en we zoeken naar een markering, ik ga links want denk daar iets te zien. Een andere loper komt eraan en gaat rechtdoor. Toch maar die andere loper volgen. En we staan op straat in Grainau! Ineens zijn we in het dorp. De route gaat naar links en er staat een bord 2 TO GO  en ik zet aan. De Nederlander en andere loper haal ik meteen in. Mijn tempo ligt hoog, ongelooflijk hoog en ik haal nog twee lopers in. Niemand op straat alleen gekke bergtrail mensen en ik zie het volgende bordje 1 TO GO. Ik heb 99k gelopen en ben er bijna. Verderop hoor ik de omroeper. Nog een bocht naar links over de controlemat en de omroeper krijgt via mijn chip het signaal dat ik eraan kom. Ik hoor hem roepen; Da kommt Marek Vis aus der Niederlande. En gelijk ook hoor ik Maarten, Mauk, Linda en Els juichen maar ik zie ze nog niet. Dan de laatste bocht om onder de ereboog door en ik ben gefinisht!! 18:11:25 Een hele grote grijns beslaat mijn gezicht en Maarten is de eerste die ik te pakken krijg voor een omhelzing. Ich habe es geschaft! Wir haben es geschaft!

 Finishfoto's met dank aan Maarten

Finishfoto Maarten
 
Ik ben zo blij dat Maarten, Mauk, Linda en Els daar nog staan, hartelijk dank daarvoor! Maarten was binnen in 16:24:35. Mauk is dus helaas uit de race gehaald op V8 vanwege overgeven, kramp en vochttekort.

Na de nodige foto’s, medaille, T-shirt, alcoholvrij witbier, bel ik naar Wendy. Nu kan zij ook eindelijk gaan slapen. Het is 1:30u geweest.

 check T-shirt :-)

Voor het verhaal van Maarten en een fantastische fotoweergave zie:


Voor een video impressie van 12 minuten zie:


 

 

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal Marek! Nu krijg ik nog meer respect voor je prestatie.

    Groet,
    Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Whooo, respect maatje. Wat een verhaal en wat een tocht. Mooi dat je uiteindelijk toch lekker in de race komt, anders is het helemaal een barre tocht.... Hulde!

    BeantwoordenVerwijderen